Eğitim

Excelde Pivot Table (Özet Tablo) Nasıl Yapılır?

Microsoft Office’in en büyük buluşlarından biri olan Pivot Tablo, büyük büyük tablolarınızı kolayca derlenip toparlanmasını sağlayarak A4 boyutlarına sığdırabilecek duruma getirme niteliğindedir.
Excel’ in bize sunduğu önemli nimetlerden birisidir. Binlerce satırlık verilerinizin arasında kaybolmayın ve konuyu tek nefes okuyup bitirmenizi tavsiye ederim.
cizgi
SoruPivot Tablo nasıl kullanılır?
Aşağıdaki il ve ilçe nüfus tablosunun başlıkları ile birlikte tümünü seçin ve Ekle > Pivot Tablo’ yu tıklayın.

Excel Pivot Table Özet Tablo 1
Burada dikkat edilmesi gereken bir kaç ince noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum;
  • Tablonuzdaki sütunlardan herhangi birinde baslık  yoksa Pivot Tablo hata uyarısı verir. İşleme devam edemezsiniz. Tüm başlıkların eksiksiz olmasına dikkat edelim. Çünkü birazdan alacağımız pivot tabloda başlıkları kullanmamız gerekecek.
  • Pivot tablo bulunamayan değerler için (boş) değerini verir. Bunu görmek istemiyorsanız tablonuzdaki verilerin eksiksiz olmasına özen gösterin. (Bunu daha sonraki adımlarda görebilirsiniz)
Simdi devam edelim tüm verileri seçip Ekle > Pivot tablo sekmesini tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere karşımıza çıkacaktır.
Pivot Tablo Oluşturulacak Yer
Burada acılan küçük bir pencere bize pivotu yani özet tabloyu nerede alacağımızı soruyor. Tamam derseniz yeni bir sayfa otomatik olarak açılır. Ayni sayfada pivot almak isteyenler ise pencerenin altındaki ‘Var olan sayfayı kullan’ seçeneğini tıklayıp, hangi hücrede başlatmak istediğini seçmesi gerekiyor.
Pivot Tablo Oluşturulacak Yer 2
Biz şimdilik “Varolan Çalışma Sayfasını” seçiyor ve Pivot tablonun başlayacağı bir nokta seçiyoruz. Örnekte boş ve müsait olan H1 hücresini tıkladık.
Bu adımları uyguladıktan sonra Pivot Tablo kullanımı hakkında en can alıcı bölümdeyiz. Sırasıyla anlattığım işlemleri uygularsanız bulunduğunuz sayfada aşağıdaki görüntü oluşacaktır.
Pivot Tablo Kullanımı
Sol tarafta mavi renk ile belirttiğim alana tüm veri tablonuzun küçük bir özeti birazdan bu alana gelecek ve bunları uygulamak için sağ tarafta kırmızı ile belirttiğim alanı kullanacağız.
Soru: İllere göre nüfus toplamları nasıl hazırlanır ?
Yukarıdaki resimde sağ tarafta kırmızı çerçeve ile belirttiğim alanda İl yazan sekmeyi seçiyoruz. Otomatik olarak aşağıda SATIRLAR kısmına İl sütunu gelecek.
İkinci adımda ise Toplam Nüfus, Erkek Nüfus, Kadın Nüfus başlıklarını tıklıyoruz. Bunlar da değer olduğu için otomatik olarak sağ altta bulunan DEĞERLER kısmına gelecek.
Bu iki kolay adımı uyguladıktan sonra özet tablonu şöyle bir görünüme kavuşacaktır.
Son Özet
Pivot tablomuzu almış bulunmaktayız. Örnek dosyamızı indirerek aynı dosya üzerinden sizler de deneyebilirsiniz.
cizgi
Küçük notlar: Pivot tablo üzerinde herhangi bir müdahale, değişiklik yapamazsınız. Bunun için tüm verileri kopyalayıp, değerleri yapıştır diyerek özet tablodan çıkartabilirsiniz.
İlk tablonuzdaki verilere göre Pivot tablo alırken (boş) yazan değerler gelebilir, bunu görmek istemeyenler bul ve değiştir komutu ile (boş) yazan değerleri boşluk karakterine çevirebilirsiniz.
Değerler kısmında sayı yerine farklı biçim görmek isterseniz, örneğin para birimi olarak gelmesini isterseniz, sağ altta bulunan toplam değerlerinden birine tıklayıp aşağıdaki adımları uygulayın.
1-) Değer Alanı Ayarları,
Değer Alan Ayarları
2-)Değer alanı ayarlarından Sayı Biçimi diyoruz,
Sayı biçimi
3-) Sayı biçimleri açılınca Para birimini tıklayıp tamam diyoruz.
Para birimi
Bu şekilde Pivot tablo içerisinden biçimlere müdahale edebilirsiniz. Diğer alternatif ise, değiştirmek istediğiniz sütunları seçin ve Excel menüsünde Sayı Biçimi bölümünden Para Birimine tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir