Eğitim

Excelde Karşılaştırma | Çapraz Kontrol

Sizden gelen istekler doğrultusunda mümkün olduğunca ve zaman buldukça konularımı paylaşmaya devam ediyor olacağım. Bugün de konu başlığından anladığımız üzere Excel içerisinde iki farklı sütunda bulunan verileri çapraz kontrol sağlayarak karşılaştırmak, eksikleri ya da fazla değerleri bulmak üzerine inceleme yapacağım. Excel kullanıcılarının çoğu bu işi formül üzerinden ilerlemeyi denese de bugün size farklı bir yöntem kullanarak anlatacağım. Excel’de karşılaştırma yapmak için öncelikle basit bir örnek oluşturdum. Aşağıdaki resim üzerinden ilerleyelim; 

Soldaki tablo çoğunlukla şirketlerin kullanabileceği türden kolaylık sağlayacak bir işlemdir. Örneğin X firmasından sizin şirketinize fatura edilen ürünlerin listesi soldaki tabloda olsun. Faturadaki ürün adetlerinin, gelen adetler ile doğruluğunu kontrol etmek istiyoruz. Bunun için aynı resimde sağ taraftaki tabloda bir sayım yaptık. (Gelen ürünleri barkod cihazıyla okuttuk) Şimdi ise elimizde iki farklı tablo var, ve arada fark olup olmadığını kontrol etmek istiyoruz. Excelde karşılaştırma yapmak için en güzel yöntemi açıklıyorum.
Çapraz Kontrol : Excelde Karşılaştırma (İki Sütunu Kontrol Etmek);
Bu konuyu incelemek için daha önce bir çok başlık içerisinde kullandığımız ExcelPivotTable özelliğini uygulayacağım.
İlk olarak Excelde bulunan iki tablonun yanında üçüncü bir sütun ekliyorum ve aşağıdaki örnekte olduğu gibi tablolarıma birer isim belirledim.
Daha sonra bu iki ayrı tablodaki değerleri alt alta tek hizaya getiriyorum. (Bkz.Alttaki Resim)
Tabloyu bu hale getirdikten sonra en can alıcı bölüme geliyoruz.
Excel’de iki ayrı tabloyu alt alta kopyaladım ve bu değerleri karşılaştırmak için PivotTable özelliğini kullanacağım. Daha önceden Excelde PivotTable (Özet Tablo) Nasıl Yapılır? konusunda detayları anlamıştır. Şimdide benzer yöntemle PivotTable kullanacağız. Bunun için yukarıda hazırladığımız tüm değerleri seçerek işleme başlangıç yapıyoruz. Excelde PivotTable kullanımı için şu ince detayı yine de belirtmek istiyorum. Örnek tablomuzda üç sütun var, ve her sütunda bir başlık olması gerekiyor. Örnek tabloda Barkod,Miktar,Durum başlıklarımız mevcut. Eğer başlıklardan birisi olmazsa Pivot Tablo şu şekilde uyarı verir;
PivotTable alan adı geçerli değil. PivotTable raporu oluşturmak için etiketli sütunlarla liste olarak düzenlenmiş veriler kullanılmalıdır. Bir PivotTable alanının adını değiştiriyorsanız, alan için yeni bir ad yazmalısınız.
Uyarı metni biraz uzun ve karışık gelebilir, burada kısaca anlatılmak istenen, PivotTable özelliğini kullanırken seçeceğiniz tüm sütunlarda birer başlık olmalıdır.
Konuyu fazla dağıtmadan kaldığımız yerden devam edelim.
Excelde alt alta hazırladığımız veri tablosunun tamamını seçiyoruz (Ctrl+a), daha sonra Ekle > PivotTable > Tamam butonlarına sırayla tıklıyoruz.
Bu adımları uyguladıktan sonra PivotTable sayfası açılır, aşağıdaki örnek resimde olduğu gibi PivotTable ayarlamalarınızı yapın.
Anlatmış olduğum işlemleri uygularsanız Barkodların özetini alır ve hangi barkodun hangi tabloda kaç adet olduğunu gösteren bir sonuç tablosu getirir. Yani anlayacağınız üzere soldaki barkodlardan 5.satırdaki barkod Fatura tablosunda bir adet, Sayım tablosunda bir adet bulunduğunu gösterir.
Burada yapacağımız çok küçük bir işlem kaldı, bu tabloyu şimdi de PivotTable’dan çıkartacağız. Bunun için A-B-C sütunlarını seçip kopyalıyoruz, tekrar sağ tıklayıp Değerleri yapıştır diyoruz.
Son olarak iki sütun arasındaki farkı çıkartmak için =B5-C5 şeklinde çıkarma işlemi yapıyoruz. Sonuç olarak Excelde İki ayrı sütunu karşılaştırma yaparak aradaki farklılığı görüyorsunuz.
Bu konu içerisinde Excelde karşılaştırma yapmak , Excel çapraz kontrol, Excel PivotTable özelliklerini inceledik.
Sorularınız olursa yorum yazmaktan çekinmeyin, her zaman destek olmaya çalışırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir