Eğitim

Excel’de Boş Satır ve Sütunları Silmek

Microsoft Excel’de tablolarınız içinde bulunan boş satırlar sizi uğraştırıyor mu ? Formülleri çoğaltırken boş satırlara takılıyor olabilirsiniz. Excel’de boş olan satırları veya sütunları toptan nasıl silerim diye düşünüyorsanız bugün sizlere üç farklı yöntemle nasıl yapılır anlatacağım.
Bu makale size aşağıdaki tabloda bulunan boş satır veya sütunları toptan nasıl sileceğiniz hakkında rehberlik edecektir.

1- Filtre Uygulayarak Silmek,
2- Özel Git Seçeneğiyle Silmek,
3- Sıralama Yaparak Silmek,
4- Satır Fonksiyon Yardımıyla Silmek.


  • Filtre Uygulayarak Silmek,
Boş satırları filtreleme yaparak silmek en kolay yöntem gibi görünebilir. Örnek resim üzerinden inceleyelim.
İlk olarak tablomuzun tümünü seçerek filtreleme yapıyoruz. (Veri > Filtre), ardından mevcut sütunlardan filtre penceresini açarak gelen sonuçlar içerisinden en altta bulunan (boş olanlar) değerini seçiyoruz.
Seçim yapınca, tablodaki yalnızca boş değer içeren satırlar karşınıza gelecektir. örnekte dört adet boş satır içeren veri mevcut. Gelen sonuçları sol taraftan satır sayılarına tıklayarak seçiyoruz. Yeni 4:10:14:16 satırlarını toptan seçiyoruz ve seçili alanın üzerine sağ tıklayıp Satır Sil tıklıyoruz.
Adımları sırasıyla tamamlayıp, filtreleri temizle diyerek tablonuzun yeni halini görebilirsiniz.
Not: Bu bilgiyi herkes paylaşmıyor o yüzden öneri niteliğinde aklınıza not etmenizde fayda var. Filtreleme ve boş satırları silme yöntemi küçük tablolarda etkili, büyük tablolarda ise zahmetli sayılabilir bir işlemdir. Örnek tablo 17 satırlık veri içeriyor, filtreleyip silmek kolay görünebilir fakat elinizde 60bin satırlık veri içeren büyük excel tablosu bulunuyorsa, aradaki boş satırları silmek epey uzun sürebilir. Buna bilgisayar işlemci hızınıza bağlı olarak ölçümleme diyebiliriz. Böyle durumlarda Excel bize uyarı veriyor. Silme işlemi 60sn’den fazla sürebilir Emin misiniz diyerek onay ister. Onaylarsanız silme işlemini başlatır, fakat donma riski yüksektir.
Filtreleme ile bu işi daha hızlı yapmak istiyorsanız, boş satırları önce sıralayın, sonra filtreleyin ve silin. Saniyeler içerisinde silme işlemini bitirecektir.

  • Özel Git seçeneği ile Boş Satırları Silmek;
Boşlukları bulma konusunda güzel bir seçenek daha var elimizde. Excel’in Bul ve Seç menüsü altında Özel Git seçeneği bulunuyor. Menüye ulaşmanın bir de kısayolu var. Evet hem de çok kolay kullanılıyor.
Özel Git seçeneğinin kısayol tuşu F5’tir. Tablonuzdaki verileri seçtikten sonra F5 tuşuna basarsanız Git penceresi açılır. Açılan küçük pencereden Özel butonuna tıklarsınız.

Daha sonra Özel Git penceresi açılır. Aşağıdaki örnek resimde gördüğünüz şekilde, Boşluklar opsiyonunu seçiyoruz ve Tamam butonuna tıklıyoruz.
Yukarıdaki işlemi uyguladıktan sonra tablonuzdaki son görüntü şu şekilde olacaktır. Boş satırlar seçili olarak gelir.
Seçili verileri silmek için, seçili olan değerlerden birinin üstüne sağ tıklayın ve Sil seçeneğine tıklayın.
Son olarak karşımıza Sil penceresi gelecektir. Hücreleri yukarı sürükle seçeneği bizim için otomatik seçili geliyor ve işimizi çözüyor. Tamam diyerek işlemi bitirelim.
Ve tablonun son hali,

  • Bul işlevi sayesinde Boş Satırları Silmek,
Bul işleviyla boş satırları silmek çok kolay, yapmanız gereken tek şey Excel çalışmanızda boş bir hücreye tıklayıp Ctrl + F komutunu kullanmaktır. Karşımıza Bul ve Değiştir penceresi açılır. Aranan kelime kısmına hiç birşey yazmıyoruz, Tümünü Bul seçeneğine tıklıyoruz. Gördüğünüz gibi tabloda boş olan satır adreslerini bize getiriyor.
Bul ve Değiştir penceresinde gelen sonuçları Ctrl + A yaparak tümünü seçiyorum ve bu pencereyi kapatıyorum. Artık bir önceki aşamada yaptığımız gibi seçili hücrelerin üstüne sağ tıklayıp Sil diyebilirsiniz.
  • Sırala yöntemiyle Boş Satırları Silmek,
Tablodaki verilerin sırası önem arz etmiyorsa, Filtreleme yaptıktan sonra verilerinizi sıralayın. Böylece boş satırlar en alta düşecektir. Sizde bunları kolayca seçim yaparak silebilirsiniz.
  • Satır fonksiyonu ile Boş Satırları Silmek,
Tablonuzda son sütuna =SATIR() yazın ve çoğaltın. Tablodaki bu değerleri filtre içine alarak, A sütununu sıralayın. Boş satır değerleri en altta sıralanacaktır. Aynı şekilde seçim yaparak sil işlemini yapabilirsiniz.
Boş Satır veya Sütun silme yöntemlerini tüm detaylarıyla inceleme fırsatı bulabildik.
Saygılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir