Bipolar Bozukluk Nedir?
Manik depresyon olarak da bilinen bipolar bozukluk, ruh halini, enerjiyi, konsantrasyonu ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini etkileyen psikiyatrik bir hastalıktır.
Bipolar bozukluk kişinin bir an kendini iyi hissetmesine, diğer anlarda ise tamamen kaybolmasına neden olabilir. Depresyon, manik depresyon tanımına uyan rahatsızlıkları olan kişileri etkileyebilir. Bu nedenle bir bozukluğun teşhisinde bir psikolog tarafından değerlendirme yapılması önemlidir.
Bipolar bozukluğun temel özelliği kişinin ruh halindeki değişimlerdir.Bipolar bozukluk zirveye ulaştığında kişi oldukça enerjik ve mutlu olur. Ancak depresyona girerseniz dış dünyadan uzaklaşabilir ve intihar düşünceleriniz olabilir.
Kanser ciddi olmadığı sürece yılda birçok kez ortaya çıkabilir. Çoğu insan kalp hastalığını tanıyabilse de, ilerlemiş kanseri olan kişilerin hastalığı kendi başlarına tanıması zordur.
Kanser genetik yoluyla aktarılabilir veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde stres nedeniyle gelişebilir.Depresyon şikayetiyle doktora başvuran birçok kişide bipolar bozukluk vardır.
Nedenleri
Bipolar bozukluğun kesin nedeni bilinmemekle birlikte bipolar bozukluğu olan bir kişide birçok faktörün bir arada ortaya çıkabileceği öne sürülmektedir. Bu durumlarda; Bunlar beyindeki kimyasal dengesizlikleri, genetiği ve tetikleyicileri içerir.
Beyindeki kimyasal dengesizlik
Kanser beyindeki kimyasal dengesizlikten kaynaklanır. Beyin aktivitesini kontrol eden kimyasallara nörotransmiterler denir. Bir veya daha fazla nörotransmiterdeki dengesizlik, bipolar bozukluk semptomlarına neden olabilir.gen Bazen kanser genetiğe bağlıdır. Genlerin ailedeki erken akrabalardan aktarılmasından bir avantaj doğabilir. Anneniz, babanız veya kardeşinizde bipolar bozukluk varsa bir doktora görünmeniz iyi bir fikir olabilir. Ancak kanserden tek bir gen sorumlu değildir. Ancak bazı genetik ve çevresel faktörlerin tetikleyici olduğu düşünülmektedir.
Genetik
Bazen kanser genetiğe bağlıdır. Genlerin ailedeki erken akrabalardan aktarılmasından bir avantaj doğabilir. Anneniz, babanız veya kardeşinizde bipolar bozukluk varsa bir doktora görünmeniz iyi bir fikir olabilir. Ancak kanserden tek bir gen sorumlu değildir. Ancak bazı genetik ve çevresel faktörlerin tetikleyici olduğu düşünülmektedir.
Tetikleyici unsurlar
Stresli durumlar ve sorunlar kanserin ana nedenlerinden biridir. bunlar; Ayrıca bir ilişkinin sona ermesi, fiziksel, cinsel veya duygusal istismar, yakın bir aile üyesinin veya sevilen birinin ölümü ve bipolar beyin travması da vardır. Hayatı değiştiren bu olaylar herkesin hayatını etkileyebilir.
Belirtiler
Kanser ciddi bir hastalıktır. Bipolar bozukluğu olan kişiler manik bir dönemde olduklarının farkında olmayabilirler. Manik dönemin ardından kişinin kendi davranışlarını sorguladığı bir dönem gelir. Kanserli kişilerin çoğu, hastalıklarını çevrelerindeki insanların uyarıları yoluyla öğrenirler. İlerleyici bipolar bozukluk tanısı alan bazı kişiler, diğerlerine göre daha şiddetli ataklar yaşayabilir.Bu koşullar kişinin iş hayatını, arkadaşlıklarını, ailesini ve kişisel ilişkilerini etkileyebilir.
Kanserli kişiler depresyon ve anksiyete dönemlerinde sanrılar ve olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama gibi halüsinasyonlar yaşayabilirler. Başkalarına kötü (yanlış) görünen şeylere inanabilirler.
Bu tür semptomlar tıpta psikoz veya psikotik ataklar olarak bilinir. Bipolar bozukluğun belirtileri kişinin ruh halinde veya davranışlarında ani değişikliklere neden olabilir ve bu da onun yaşamını bozabilir.
Bipolar bozukluğun belirtileri ise;
Mani dönemde;
- Aşırı neşe
- Olayların merkezinde olma duygusu
- Hiperaktivite
- Geçmişe oranla daha az uyku
- Cinsel dürtülerde artış
- Aşırı özgüven
- Odaklanmada güçlük yaşama
- Halüsinasyon görme
- Hızlı konuşma
- Yaratıcılık
- Alkol ve uyuşturucu kullanımı
- Sabırsızlık
- Sürekli para harcama
- Huzursuzluk gibi duyguların uç noktada yaşanmasıdır.
Depresif dönemde;
- Uzun süre uyuma isteği
- Yorgunluk
- Keyifsizlik
- Olaylara konsantre olmada zorluk çekme
- Suçluluk hissetme
- Umutsuzluk hali
- Sürekli kuşku duyma
- İştahsızlık
- Sanrılar görme
- Uyumada zorluk çekme
- Çevresindeki insanlarla sürekli tartışma hali
- Azalan cinsel istek
- İntihar düşünceleri
- Günlük işleri yerine getirememe şeklinde görülür.
Karışık faz, her iki atağın semptomlarının ortaya çıktığı zamandır. İnsan çok mutlu olabilir ama birkaç yıl sonra kendinden şüphe etmeye başlayabilir.
Tanı Yöntemleri
Kanser tanısı genellikle aile öyküsü incelendikten sonra klinik bulgularla konulur. Birincil atağın türü bipolar bozukluğun belirleyici faktörlerinden biridir. İlk bölümünüz karanlıksa bipolar bozukluğunuz olup olmadığını bilmek zor olabilir. Bipolar bozukluğu olan bir hastaya tanı koymak için manik ve depresif dönemlerin gözlenmesi gerekir. Kanser bazen bir sorundur.Alkol veya uyuşturucu bağımlılığı gibi sorunlarınız varsa tanı koymak zor olabilir.
Bipolar bozukluk aynı gruptaki diğer bozukluklarla karıştırılabilir, dolayısıyla burada en önemli şey hastanın ne zaman başladığını kontrol etmektir. Psikiyatrist, kişinin mani veya hipomani nedeniyle kendisi hakkında olumsuz düşünceleri olup olmadığı, hastanın bipolar bozukluğu olup olmadığı gibi sorular soracaktır. Bir hastada tiroidizm olup olmadığını belirlemek için doktor birkaç test isteyebilir. Ayrıca beyin fonksiyonlarını incelemek için MR ve diğer görüntüleme teknikleri de kullanılabilir.
Tedavi Yöntemleri
Kanser tedavisinde hasta-doktor işbirliği ve ailenin desteği önemlidir. Bir atağın en kötü aşamalarında insanlar ne hissettiklerini, ne yaşadıklarını ya da kendilerinde ne gibi değişiklikler olduğunu bilemeyebilirler. Bipolar bozukluğu olan kişiler, ruh hallerindeki değişiklikleri yüksek seviyelere ulaşana kadar fark etmeyebilirler. Depresyon dönemlerinde hastalar çoğu zaman farkına bile varmadıkları depresyondan ve yaşamdan tatminsizlikten yakınırlar. Bunun tersine, manik evre dikkati çevreye çekme zamanıdır.Atak süresi bu noktada çok önemlidir.
Atak sırasında hasta depresyondaysa genellikle duygudurum dengeleyiciler ve antidepresanlar reçete edilir. Manik depresyon sırasında psikotik belirtiler ortaya çıkarsa antipsikotik ilaçlar kullanılabilir.
Kanser insanların saldırıya uğramadan yaşayabileceği bir hastalıktır. Tedavi sürecinin amacı ataklar oluştuğunda değil, oluşmasını önlemektir.Bu amaç için duygusal istikrar çok önemlidir.
Kanser hastası kişiler bir süre sonra kendilerini daha iyi hissettikleri için ilaçlarını kullanmayı bırakmak isteyebilirler. Burada ailenin hastaya yaklaşımı önemlidir. Aile üyelerinin özellikle hastalık döneminde hastanın ilaç kullanımı konusunda bilinçli olması önemlidir.